29.9.10

Ljudi, ja se selim u suteren, a vi kako 'oćete!

Naiđoh na jedan tekst koji mi je privukao pažnju: "U potkrovlju čovek brže stari". Od koga bi mogla ovako genijalna misao da dođe? Pogađate? Ili da vas držim još malo u neizvesnosti? Od jednog od najspektakularnijih i najkontraverznijih naučnika. Od genija na ivici ludila, čoveka koji je rekao, kako je svemir, za razliku od ljudske gluposti konačan iliti ograničen. Jednog fizičara kojeg i dan danas ljudi ne kapiraju ali čije teorije se iznova i iznova dokazuju i koje....rade.

E, sad se vi pitate: Škk? Kakve veze to sad ima, da li živim u potkrovlju ili u suterenu? Naš čika genijalni naučnik kaže da ako imate brata blizanca i vi ostanete na zemlji da berete cveće a on se vozika po univerzumu u nekom spejs šatlu ogromnom brzinom, njemu je gore do jaja vi starite brže a on sporije. Nije nam precizirao, da li je to zato što on gore verovatno uživa više od vas dole, pa tako pegla bore. Šalu na stranu, eksperimenti dokazuju ovu teoriju.

Verovatno mislite da je autorka ovog posta skrenula jer, naravno, da znate o kome se radi. Ovaj čovečuljak, čija je žena bila naše gore list, a mi to volimo iznova i iznova da ponavljamo, a uz to, verovatno je bio čovek papučić pa ga njegova ljuba zaključala u potkrovlje i ostao tamo do svoje smrti, razmišljajući kako svakim danom stari sve više i više, a pri tome se nalazi zaključan s golubovima. I sada sam se zaplela u rečenici kobasici kao Rada iz "Beogradske hronike".

Elem, čika Albert je smislio tu gore, dok je stario i čekao da mu Mileva ispeče čvarke s jajima i kiselim kupusom pride, kako je vreme relativna stvar. Verovatno, što dok tako gladan čeka da mu sosa donese klopu, to mu izgleda kao 100 godina da je prošlo, a kad uveče legne da spava sa svojom dragom, mlogo brzo to nešto, bre. Da li sad ta brzina zavisi od sile gravitacije, što bi se reklo po srpski zemljine teže?

Uzećemo u obzir činjenicu da je voleo misionarski položaj, jer je, jel'te, naša Mileva to volela. Pošto je ona bila dole, a on gore, to je njemu vreme prolazilo brže (a mož' tu biti svašta još) nego njoj koja je dole bliža zemlji. I upalila mu se lampica da vreme brže prolazi onome ko se nalazi gore, a sporije onom ko se nalazi dole u blizini zemljine gravitacije. I, nije mu padalo na pamet da menja položaj, želeći da njegova draga uvek bude lepa, sveža, mlada i privlačna kao sila zemljine teže.

Današnji naučnici su, naravno, kako bi drugačije, dokazali ovu teoriju pomoću dva atomska časovnika. Jedan su postavili na stepenik niže u odnosu na drugi. Ovome gore je vreme prolazilo brže, pošto se nalazio udaljeniji od sile privlačenja. Preneseno na ljudski život sa starošću od 80 godina, to bi izgledalo otprilike ovako: Ako ja živim u potkrovlju, a moja sestra u prizemlju, to znači da ću ja brže da starim od nje, i to za čitav devedesetmilijarditi deo sekunde.

E tako, sad se traže dizajneri da prenesu ove kutije u suteren, a ja ću da naseckam neko mezence i skuvam kafu.

Materijal za naučni deo teksta preuzet delom sa www.welt.de

18 comments:

Valentina Đorđević је рекао...

Sve je relativno, pa i teorija relativiteta. Nemam vremena za opširne komentare, al' imam za tvit! ;)

ТоМЦаа је рекао...

А материјал за овај мање научни део текста? :D

Овај... А да, ове зиме живећу на другом спрату у кући (живео сам на првом) и можда ћу повремено да трескам главу о таваницу. Биће то право уживање. А кад се вратим, судећи по научним подацима из овог текста, бићу старији од свог духа који остаје на првом спрату у мојој згради xD

Нинџа је рекао...

Значи ли то да, ако је она горе, а ја доле, то њој представља краћи, а мени дужи временски период? ;D

Стефан Јањић је рекао...

Е ово се зове популарна наука! Ја нисам делио "награде" на свом блогу, али ти могу рећи да ми се твој блог изузетно допада и да примећујем колико труда улажеш у то што пишеш. Дакле, види се да ниси села и нешто нашкрабала већ да си се потрудила да буде и паметно и духовито и занимљиво. Да си кафа, звао бих те 3 у 1 :)

jungle queen је рекао...

@Valentina, fala vi za svit tvit. Slažem se da je i njegova teorija relativna, znao je i on sam to :)
@Tomcaa, a materijal za ovi manje naučni deo iz glave :) Odlična paralela za duha koji ostaje na prvom spratu a uz to slaže se i pesma od Atomaca: "Bez kaputa" i duša ulicom luta :)
@Nindža, haha, znači da njoj vreme brže ide pa mora da se požuri ako oće da ti ostaneš mlađi :D
@Stefane, hvala ti! Veoma nas je drago. Pošto vidim da imaš smisla u smišljanju naslova, planiram da uskoro menjam adresu bloga, pa priključi se i ti, zajedno sa ostalima da smislimo nešto. Ovo 3u1 mi se jako sviđa :)

Gospodar Nevremena је рекао...

Setio sam se onog japanskog crtaća Otkrića bez granica! Dečak se vraća sa petominutnog izleta u svemir i na Zemlji zatiče sestru koja već ima 80 godina! Kako je taj crtać delovao na mene, kao osmogodišnjaka...ima tu velike veze sa brzinom svetlosti...

jungle queen је рекао...

@Gospodaru, pa vi ste novi na ovom blogu, dobro došli! Da, ima veze sa brzinom svetlošću u svemiru, a ovde kod nas sa gravitacijom. Ne znam taj crtani o kojem pričaš, ludi Japanezi! :)

ТоМЦаа је рекао...

Е Џангл, шта је све у твојој глави...
(немој само да кажеш оно твоје "кад одрастеш...") ¦D

Нинџа је рекао...

@ЏанглКвин, али, [тросмисленост]што јој дуже, то јој боље...[/тросмисленост] :D

Gospodar Nevremena је рекао...

Hvala, bolje vas našao, svratite i kod mene ponekad. To je crtać koji se nekada emitovao na RTS-u, sinhronizovan, mora da je još neko gledao to sem mene:
http://www.youtube.com/watch?v=Gh91QCjI3uM&feature=PlayList&p=907F48BB36884D39&index=0&playnext=1

jungle queen је рекао...

@TMC, haha, pa naravno! Neću ti više reći to, dovoljno sam se stidela ;)
@Nindža bree, možemo mi ovako do prekosutra, uvek izađe neki novi smisao :D Može i duže i kraće, bitna je suština i kvalitet, a onda je vreme opet relativno :D
@Gospodaru, nećete da mi persirate valjda :) Ovo je bio takav flešbek u detinjstvo!!!!! Znači, ovo sam potpuno zaboravila, i baš se sećam samo penicilina. Hvala VELIKO! Vam ;) I oću, svratiću do Vas.

ТоМЦаа је рекао...

Нинџа луди ¦D

Јављам се из БГ-а са добрим нетом и тек сад видим комплетну страницу. Леп дизајн :) Не мораш да се стидиш ни због чега, ја сам се постидео што сам тебе постидео (шкк?!) :D

Нинџа је рекао...

СвиЏа ми се како размишљаш Квин... :)

ТМЦ из бек он д нет! :D

Retka Zverka је рекао...

Sad mi je jasno zašto ću ostati zauvek mlada. Život u "podzemlju" (a može i drugačije da se kaže) je eliksir mladosti. :)) Ne bih sad da pljujem personaliti Alberta Ajnštajna i njegovo ženomrzenje, jer to nije tema posta. ;)

jungle queen је рекао...

@Zverčice, dobrodošla! Sve je relativno, a pogotovo subjektivan osećaj :P Živiš u podzemlju ili "podzemlju"?
Što se tiče strica Alberta, znaš kako se kaže: "Ko nije voleo, ne može ni da mrzi" :)

Retka Zverka је рекао...

Hvala! Da, da, sve je relativno, osim ljudske gluposti (A. A. joj se isto beskrajno "divio"). Podzemlje = outside zona. Inače, ne bih mešala u isti koš ljubav i mržnju, iako mi je poznata izreka. :)

Анониман је рекао...

Па, има везе и са гравитацијом и брзином, јер маса неког тела тежи бесконачности, што је његова брзина ближа брзини светлости, а када ти је маса бесконачна, за тебе је време стало.
Форевр Јанг :)

jungle queen је рекао...

@Anonimusu (?) lepo si to objasnio ;)

Постави коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for Blogger