31.1.12

Mama, tata, silovao me školski drug!

Ne znam kako da počnem ovaj post, Znate ono, kad zanemite, a morate da reagujete? Nekako verbalno, ili pomoću gestike, mimike. Ali ne ide. Možda bi prava reakcija bila čupanje kose i blejanje u jednu tačku otvorenih usta.

Naime, pročitah jutros tekst pod naslovom Silovao druga iz odeljenja i prvo što mi je palo napamet: Glupi, senzacionalistički tekst, naduvan od novinara. Odmah zatim: Sigurno negde u bolesničkim sjedinjenim državama. Hvatam okom podnaslov: POŽAREVAC!??? U Srbiji? Dečak silovao dečaka?

Ne mogu da se opasuljim. Čitam dalje tekst. Razmišljam. Svi smo kao deca, manje više bili izloženi po školama jednoj vrsti mobinga. Znate, imate klempave uši, pa vas zločesta deca nazivaju Propelerko, Klempo, imate izbačene prednje zube pa vas nazivaju Duško Dugouško ili već kako. Deca su nemilosrdna i mali demonstratori sile.

Beše to nekad kad je mobing bio samo mobing. Kad je štreber bio samo štreber. Kad smo krišom pušili iza škole, punili vodom kondome pa se gađali njima. Drugim rečima, proživljavali svoje pubertetske nestašluke svakojako. Imali smo svoje idole iz viših razreda, neke bad boy-se koji su duvali svoje početničke cigare i cugali pivo da bi zadivili devojčice ili se dokazivali pred ostalim beta mužjacima. Beše nekad...

Onda došlo to neko ludo doba, taj internet, fejsbuk, google, video igrice prepune nasilja, pucačine, boleština. Deca su se osilila, roditelji ih puštali. Kupiš mu play station i mirna Bosna. Igra se, surfuje po netu, pravi profile po fejsu. Sećam se onog slučaja kad je dečak zaklao psa, odsekao mu glavu i okačio na fejsbuk. Ma, kakav si baja! Pravi si Alfa! Bolesni, doduše.

Zaboga, kakve to mlade ljude pravimo od dece? Pa nova era je pokucala na vrata već odavno,a mi ostali da se šećkamo u izgaženim natikačama. Pod "mi" mislim na sistem koji nije pripremljen za ovakve ispade. Sistem jeste tu da ukroti i kažnjava, ne da plaši. Roditelji su ti koji moraju da vaspitavaju sopstvenu decu. Ne fejsbuk, ne super nanny. Škola kao vaspitač broj 2. Da se uvede kao OBAVEZAN predmet seksualno obrazovanje, ne veronauka, to je prevaziđeno odavno. Ako ćemo iskreno, šta smo naučili od današnjih popova? Ljudi u crnom, puštaju brade, pevaju i voze skupa kola, a ponekad i prisiljavaju na bludne radnje male dečake. Svaki roditelj, ako bude želeo, može da prenese detetu tradicije i običaje, koju slavu slave i ostale stvari. Religija je INDIVIDUALNA stvar. Isključivo. No, to je tema za neki drugi post.

 Na porodici je da decu lepo vaspita i unese im osnovne vrednosti. A, škola je tu da pripremi dete za život, da ga obrazuje, da ne luta kao zabludela ovčica. Jer život je surov, a klinci danas prepušteni sami sebi.


27 comments:

Letnja Oluja је рекао...

Strašna je priča, upravo sam pročitala članak.

Mada ja sam više zgranuta nečim drugim. Napadač je pripretio da će tužiti žrtvu kod majke za pušenje ako ne skine pantalone. I ovaj je na osnovu TAKO GLUPE PRETNJE pristao da ih skine. Bio je u stanju da žrtvuje svoju nevinost samo da bi sačuvao svoju tajnu od roditelja.
Šta vam to govori? Kakva su to današnja deca? Kakvi su to roditelji?
Ne vidim da piše u tekstu da je dečak pokušao na neki način da se odbrani. To je poražavajuća činjenica. Kako će to dete kasnije u životu, ja ne znam.

Анониман је рекао...

Nemam riječi, priča je strašna i jako potresna!

Nikola B је рекао...

"video igrice prepune nasilja"

Pročitao sam članak jutros, zanemeo, ali sad u vašem postu mi ovo upada u oči.

1. Igre koje sadrže nasilne elemente, krv, psovke i slično su jasno označene kao proizvodi namenjeni odraslim osobama (18+).
2. Roditelji puštaju decu da ukradu primerke tih igara sa interneta, iako je to protivzakonito i još gore, te igre nisu namenjene deci već zrelim ljudima koji takve elemente vide na drugačiji način.

Rezultat? Krive su nasilne igre koje i tako nisu namenjene deci, a ne loši roditelji koji odgajaju male lopove i podržavaju krađu igara koje je neko zamislio, projektovao, programirao i uložio milione dolara u proizvodnju i distribuciju.

Nisu krive igre. Nisu krivi filmovi. Nije kriv rock'n'roll. Krivi su roditelji koji su napravili fatalne greške jer nisu razmišljali. Nema izvlačenja, nema opravdanja.

Стефан Јањић је рекао...
Аутор је уклонио коментар.
Стефан Јањић је рекао...

Зашто би се сексуално образовање уводило на уштрб веронауке? Има места за оба предмета. Ето, ја тврдим да сам чуо многе добре ствари на веронауци. Тај део текста је чисто подгревање стереотипа.

Са осталим се слажем.

lodestar је рекао...

Ni ja s veronaukom nemam problem. Hvala bogu pa sam ateista.
I, jesu krive igrice. I oni koji ih prave. A znak 18+ sto umetnu sluzi samo da bi zastitili sebe, a ne decu za koju apsolutno znaju da ce se dokopati igrice i na osnovu iste mozda iskriviti percepciju. I za to ih apsolutno boli dupe! Roditelji mogu biti krivi delimicno. Ali, nije roditelj detetu trece oko, pa da pomno prati svaki njegov pokret, gde ide i sta radi na netu... Od takvih stvari je decu skoro pa nemoguce zastititi, koliko god se roditelj trudio...

Nikola B је рекао...

Naravno... a pre "igrica" bili su krivi filmovi, pre filmova heavy metal, pre nejga rock'n'roll, pre njega... šta ono beše? Šećer u slatkišima?

Dok god roditelji pričaju kako ne mogu sami da vaspitaju dete, ovakve i gore priče će se ponavljati. Ne dao vam Bog da vam država vaspitava decu, pa da dočekate kao Britanci... al' ajd.

Džunglica је рекао...

@Olujo, pa uplašio se dečak pod pretnjom, naravno. Verovatno jadan nije ni slutio šta će da mu radi ovaj manijak :/ A i pitanje je kakvi su dečakovi roditelji pa se tako uplašio...

@Zondra, upravo tako. Da zanemiš od današnje dece :/

@Walker, nisam rekla da su igre krive, nije kriv ni fejsbuk, krivi su oni koji su zapostavljali to dete. Slažem se.

@Stefane, da, s tim da veronauka treba da bude/ostane fakultativna, a seksualno obrazovanje obavezan predmet. Mislim, budimo realni, šta nam više treba u životu?

@Lodestar, delimično si u pravu. Igrice mogu da budu, ali ne moraju da budu krivac. Ali, dok sve to dođe na svoje, cenzurisanje takvog materijala, i ostalog...to je težak porođaj i biće mnogo žrtava :/ Ništa nije ni najmanje naivno..

@Walker, apsolutno si u pravu.

Mara је рекао...

Pročitala sam i članak i post barem po pet puta, i zlo mi je ceo dan. 'Ajde što "u ovom slučaju nema krivične odgovornosti deteta, niti njegovih roditelja". A, gde je moralna odgovornost? Ili to ne postoji?
Nisu krive igrice ništa više nego što je kriv kanal koji emituje 12+, 16+, 18+ program. Ako roditelj ostavi dete bez cenzure, ako ne obraća pažnju na dete, i ako ga ne vaspita tako da makar najosnovnije vrednosti zna od malih nogu, a ko je tu kriv?

Najbanalniji primer toga koliko roditelji ne vode računa šta pred decom govore je ona devojčica (od 5, 6 godina) koja priča o tome kako devojka kad hoće da se uda mora prvo da prevari svog dečka, kao njena tetka. Mašala.

lodestar је рекао...

Bukvalisto, pa ne ide naravno da klinac odigra jednu igricu i krene da divlja po dvoristu. Ali, hocu reci da ima nesto i u tim igricama. Jednostavno na to se loze i posle krenu da furaju taj fazon.
S druge strane, pa ne mozemo za sve kriviti ni roditelje. Nije sve u vaspitanju. Jebote, pa neki se jednostavno rode devijantni, i nema tih roditelja koji mogu to da isprave, pa sve nek' su mu keva i cale Marija Magdalena i Sveti Petar...
Naturally born maniac, i to je to... Kriva majka priroda..

Mara је рекао...

@lodestar, procenat sociopata (devijantnih, je l') koji ne mogu da se isprave je toliko mali, da ne vredi pominjati ga. To je argument za koji se svi nekako uhvate, da pokažu da zaboga nisu krivi, nego eto majka priroda tako napravila.
Ko hoće da opere ruke od lične odgovornosti, neka bar skupi muda, pa neka to i prizna.

lodestar је рекао...

@Mara, predjasnji komentar nije isao tebi, vec JQ, no si ti u medjuvremenu pustila komentar, pa je tako nekako ispalo da se tei obracam...
Elem, da se vratimo na temu... Ti mislis, da je taj momak imao uzorne roditelje da ga vaspitaju, da nikada ne bi uradio takvu ili slicnu stvar?
Ne znam, za mene je ipak poprilicno bolesno kada jedno dete uradi tako nesto, i nekako ne mogu to povezati sa (ne)vaspitanjem...
Drugo je kada zreo covek uradi tako nesto. Ali dete...?? Ne znam...

Mara је рекао...

@lodestar, bilo mi je jasno kome je komentar upućen, to nije razlog iz kog sam ti odgovorila.
A, kad zreo čovek uradi tako nešto to je... šta? Prihvatljivije? I taj zreo čovek je bio dete jednom. I, ne verujem da mu je tek tako kvrcnulo jednog jutra - ja od danas zlostavljam ljude.
Da, mislim da vaspitanje u velikoj meri utiče na osobu. I dobro i loše. I, nakon slučajeva koje sam videla, stojim iza toga u svakom trenutku.

@Džunglice, izvinjavam se na "okupaciji" komentara, tema me očigledno "pipa" ličnije nego što bi trebalo.

Đorđe Kalijadis је рекао...

No comment! Svet je potpuno otišao u pimpek.

lodestar је рекао...

Prihvatljivije? Daj, molim te, ne lupaj! Jasno je da nisam to hteo reci.
Ali, ako vec treba i da nacrtam: zreo covek je svestan svojih postupaka, dok se za dete to ipak ne moze reci...
I, nemoj mi molim te sada reci da ga opravdavam zato sto je dete. Jednostavno smatram da je rodjen s devijantnim umom i da je to u ranom detinjstvu doslo do izrazaja. I onaj stariji je mozda rodjen takav, ali je imao dobre roditelje koji su se trudili da ga lepo vaspitaju. I tako je lepo odrastao pod okriljem roditelja kao dobar deckic. A, kada se osamostalio u 30 godina i krenuo da zivi svoj zivot - ops, eto poriva,izlaze na povrsinu, dolaze do izrazaja...Pa u trenutku izmasakrira celu porodicu. A komsije kazu "a bio je uzoran mladic, iz dobre porodice, svako jutro kupovao mleko za macku.." To ti je to.
Moje misljenje je da vaspitanje moze to da prikrije, ali ne moze da izleci.
Jer, u konkretnom slucaju, ovaj decko nije ""samo" nevaspitan pa da je kao takav "samo" pretukao ovog drugog... Ovo je mnogo teza stvar u pitanju. On ga je silovao!?!?!
Jos ovo, poznajem licno decka sa ulice koji nije vaspitan, ali je dobar, marljiv i vredan.Nije pohadjao skole uopste. Nepismen, neokupan, ali dobar i brizljiv. Zaradjuje tako sto vredno radi sve vrste fizickih poslova. A klinac. Takodje romsko dete.
Isto se izvinjavam na okupaciji komentara, ali valjda komentari zato i sluze, da bi se komentarisalo...
P.S. da ne odemo jos dublje. Slazem se da ima nesto u vaspitanju. Ali smatram da ima nesto i u gresci prirode... Pa, nek bira komu sta volja...

Pepeljuga s' Juga је рекао...

Da je naslov teksta bio "prebio na smrt druga" manje bih se zgrozila nego..ma sve su reci suvisne..

Džunglica је рекао...

@Maro i @Lodestar, jeste, deci treba pažnja i ljubav i dobro vaspitanje, moralna odgovornost, naravno :) Samo vi komentarišite, niko vam ne brani. Ja volim da se povede što kvalitetnija diskusija :)

@Lodestar, ne bih se složila, nažalost, sa tobom ako tvrdiš da se tako poremećeni rađaju, kad pogledaš profil tih manijaka uvek se ispostavi da su bili ili zlostavljani ili zapostavljani u detinjstvu. Sada, verovatno kao i uvek postoje izuzeci. Negde sam čitala da je prvi znak da s detetom/čovekom nešto nije u redu, tj, da će biti/jeste psihopata ako kao klinanc (ali i kasnije)zlostavlja životinje. Kali se na njima, izbacuje bes i frustracije...

@Đorđe, to uvek i ja kažem, sve ode u k... mada, verujem da to uvek kaže svaka generacija :)

@My perfect Lounge, komentara bez, kao što rekoh na početku...

lodestar је рекао...

Kada se osvrnes i pogledas, manje - vise svi smo u pravu.
Ja bih jos dodao samo da je pravilo da nema pravila. I da je ljudski um ipak nedokuciv...
Pa, precizno objasnjenje za takvu patologiju nisu nasli ni najveci psihoanaliticari ovoga sveta, o tome se i dalje nagadja i svi zakljuchci se zasnivaju na empirizmu.
Nego, dobro, tu smo da razglabamo... ;)

Džunglica је рекао...

@Lodestar, slažem se, međutim kad pogledaš deca koja su voljena, paena i mažena, manja je verovatnoća da će da izbiju kao delinkventi kasnije. Naravno, nije sam vaspitanje, nego i društvo, milion faktora zapravo..Ima i naslednih faktora, sad ne kontam se baš u to, ali neke psi. bolesti se nasleđuju. A Frojda i njegovu psihoanalizu ostavimo u prošlosti ;)

Mara је рекао...

Možemo mi do prekosutra, no ne znam dokle bismo stigli. :D Šalu na stranu, naglasih već da je procenat rođenih sociopata (odnosno onih koji su nesposobni za empatiju i "ljudskost" svake vrste) mizeran, i odlično je što je tako. Njima ne mogu ni roditelji da pomognu, mogu samo da kriju, manje ili više uspešno, to kakva su im deca, pa ispadne onda da su odjednom sa 30 postali takvi kakvi su.
Može da bude nasledno i ne mora. Pravila nema, oko toga se slažemo.
@Džunglice, tačno je da se često već u detinjstvu vide prvi znaci problema, kao što je tačno i da zlostavljanje može da izazove brojne poremećaje.

Normalni smo ljudi, i možda i nismo svesni koliko toga nosimo "od kuće", i koliko pravilno vaspitanje utiče na svakog od nas.
Šta bi bilo da nije tako, to (srećom) nikada nećemo saznati. A i to bi, kao i većina već rečenog, moglo samo da se svede na nagađanje.

ТоМЦаа је рекао...

Ево ме после два дана. У оном тексту ми је засметало што је дечак ромске националности. Опет стварамо националне стереотипе, а рекли смо да нећемо то радити. Ок, Џунглица за то није крива.

Друга ствар - како се дечак није бранио - онако како се и све жртве у моменту злостављања одузму. Имајмо у виду да је исто наглашено да је злостављани благо ментално заостао, тако да његов начин закључивања у том тренутку (а из прве ипак није пристао, док није добио шамар) није могуће тако лако анализирати.

Што се игрица тиче, то је исто за дубљу анализу. Евидентно је да игре (за разлику од пуког гледања телевизије која приказује исте садржаје, али доста банализоване) имају и позитиван ефекат. Ако изоставим развијање тимског духа, компетитивности, тактике, логике и томе слично, један од позитивних ефеката је управо избацивање беса, због интеракције коју генеришу. Играч се идентификује са ликом кога води и у том тренутку на имагинарним противницима може испољити све своје тренутне фрустрације без последица. С друге стране, наравно, могу служити и као генератор беса који ће се после испољити на нечему другом (ово је посебно код нубова, или код маторих играча које одједном сви почну да побеђују).

Трећа ствар - веронаука је сасвим ок, али као додатни изборни предмет. Код нас је проблематично што се бира ИЗМЕЂУ веронауке и грађанског васпитања, а грађанско је заправо обавезно за савлађивање у реалном животу, док веронаука није. Сексуално васпитање - подржавам, али немам идеју у ком би се узрасту данас требало уклопити, можда од првог или трећег разреда основне школе? У петом је често прекасно, судећи по данашњим искуствима.

Шта радити с преступником, а шта са жртвом? Ипак је тачно да родитељи не могу бити за све криви. Пошто је малолетнички испад у питању, врло је вероватно да се робијањем родитеља ништа не би постигло, само растурање породице и увођење додатног беса. А ко зна какав су модел отац и мајка оставили сину и шта би тек тада било. Саветовање (које им следује) може и не мора имати смисла, све зависи ко га изводи и на који начин. Видео сам тамо и позиве на кастрацију, и то се помиње сваки пут кад дође до силовања. Немам појма како то утиче на мозак, тако да нећу да коментаришем.
Што се жртве тиче, о њој се слабије говори, као и увек кад се деси овако нешто. То је и јасно, мора се осигурати лечење од трауме, стално саветовање и надзор психичког стања (пошто физичких повреда није било). Живот тог дечака не сме да престане.

Marjan Paradoksija је рекао...

Mnoge strašne i strašnje stvari se dešavaju svakodnevno oko nas, samo što mi većine nismo svesni, ili prosto izaberemo da ne ih ne budemo svesni!

Današnje društvo je definitivno izgubilo kompas morala i etike, nekih vrednosnih sistema i načela i za to ne treba kriviti nikog posebno, nego sve nas zajedno! I roditelje i nastavnike, i medije i igrice i filmove i rokenrol i turbo folk, i popove i ateiste,jer je svako dodao po neko zrno za ovu pogaču kojom se sada davimo mi i naša deca!

Džunglica је рекао...

@Maro, zadnji pasus - amin.

@Tomcaa, šta reći, sjajan komentar, sve si obuhvatio :) I meni je upalo u oči "romske nacionalnosti" međutim, ja sam izostavila u svom blogu, kao što si video :)

@Marjane, apsolutno se slažem. KOmpas morala, etike i vrednosnih sistema je poremećen totalno. I sve više pada zbog toga što se "materijalno" u pop/današnjoj kulturi veliča? Tema za neki budući post.

Milja Lukić је рекао...

Iako mislim da se nikad više ni zbog čega neću iznenaditi, ipak ostanem bez teksta. Prestrašno mi je i da mislim o tome.

Džunglica је рекао...

@Miljo, od svakog zla ima gore...opet se obistinjuje stara izreka :/

sopranovsky је рекао...

Ja mislim da to nema veze ni sa seksualnim obrazovanjem ni sa veronaukom. Mislim da se, na žalost, sve kupi od kuće i to je jedna tužna istina. ne znam kojom bi se metodom taj mali imbecil mogao vratiti u normalu, ako je sa toliko godina bio spreman da uradi nešto ove težine, mogu da zamislim šta nas od njega čeka u budućnosti...

Džunglica је рекао...

@sopranovsky, kao što rekoh, to je tema za neki drugi post :) I, u biti, slažemo se svi oko toga da se sve kupi od kuće. Ne može mali imbecil da bude nenormalan ako mu je porodica normalna. Koja je verovatnoća?

Постави коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for Blogger