10.9.10

Sleng za "ono"

Svi znamo, koliko je naš jezik bogat slengom. Zamislimo sada, da nam dođe naš čovek rođen u inostranstvu, sa intermidijejt Srpskim, u posetu i zatraži nam, da ga naučimo sleng za "ono". Mi bismo se našli u nedoumici, kako, na koju foru, mu objasniti, šta se podrazumeva pod ovim izrazima.

- Ja bih hteo znati kako vi sve kažete za "ono"? (J***** je, naravno, reč, koja jeste sleng za "ono", ali koju već i vrapci na grani znaju, komšije kanarinci, sve pernate životinje i sve veverice, pa i svi oni koji nisu bili na času tog dana. Moglo bi se reći, da to i više nije sleng, ipak, mnogo je vulgarna i ne preporučuje se baš u svakodnevnom govoru, pa stoga razlog za cenzurisanje.)

- Hm, kako da ti objasnim? (Šta me ovaj pita? Bolje da me pitao, da mu objasnim diferencijalni račun ili fraktalnu strukturu univerzuma) Pa vidi, postoji jedno pešes' stotina izraza za to. Ako ti nije problem, možeš da uzmeš odmor ili bolovanje, pa ću ti objasniti jednom prilikom. Ili, dođi sledeće godine, dok se ja presaberem.
- Dok se šta?
- Dok se ne organizujem, kako da ti objasnim sve te izraze. (Ovaj će biti neki težak slučaj. Kuburi sa najosnovnijim, polaznim tačkama.)

- Fajn. Probaj da mi objasniš te neke osnovne stvari. Evo ja te slušam. (Čuj, sluša me. E, pa da si ti meni živ i zdrav i naslušaćeš se. I te kako.)
- Znači, primer, ti upoznaš neku zgodnu žensku, i prijatelj, drugar, frend te pita na svom mačotestosteronskom slengu: " Je l' ti trpaš ovo?"
- Šta je l' trpam? Da vidim, može da se trpa nešto u neku kesu, đubre, da, đubre u kesu, u gepek se trpaju koferi, trpa se...mislim da sam shvatio.
- E, sad, taj isti drugar, pošto ga ti nisi dobro razumeo, te pita: "Je li, jesi osedlao ti ono živinče?"
- Kako živinče, kako živina, sedlo? Kod nas se samo konji sedlaju. I kobile, da. Imamo i rodeo, tu osedlamo i bikove, ponekad. Je l' kod vas sedlaju nojeve? (smeje se)
- Da, kod nas sedlaju nojeve. Znaš, mi jašemo nojeve. To se tako kaže. Za dobru žensku nekad se kaže, da je riba, treba, mačka, živina i još parstotina drugih izraza. (Upadam u krizu, da odustanem dok je vreme još)

Ej, aj popijemo kafu. Pa nastavljamo.
(srk, srk)
- Elem, sve ide kako treba, plaćaš joj piće, pričate, upoznajete se i ti bi malo opa cupa. (moje izlaganje prekida njegov smeh, smeje se grohotom, uahahahahahaa)
- Hahahaha, opa cupa, funny. Baš smešan izraz. To sam shvatio. I to ću zapamtiti. (vadi notes, zapisuje: sedlati, živina, opa cupa, mačka, ptica, riba, leptir)
- Gde smo stali? Da, ti bi malo rke koke. (ovde je već kafa umalo izletela kroz nos)
- Kakav je to izraz? (pokušava sa svojim američkim akcentom i retrofleksnim r da izgovori) Arke koke, ruke koke. (odustaje) Šta znači to? To nije srpski. Nikad nisam čuo.
- Puuuh, puno me pitaš. Ne znam ni ja šta znači. Možda neki onomatopejičan izraz, kad se krevet drma. Malo je zastareo, ne koriste ga baš previše, ovde. U najboljem slučaju, ispašćeš smešan. Gledaće te ko da si čukadin. Zaboravi, ne moraš da znaš. (Taman je hteo da zapiše. Uzima srk kafe, pomno prati dalje)

- Dakle, i ti hoćeš tu ribu da zakuješ. (Nadam se, da ima pojma šta taj izraz znači u kovačkom smislu.)
- Da, kovanje, znam, to je ko kod kovača, kovači kuju gvožđe. Moj pradeda je bio kovač. Mislim da znam na šta misliš. (uzima svesku, zapisuje: kovati ribu)
- E, i u tebi se javila želja, da ti sad tu mačku malo provetriš. (u tom momentu on se opet keseri i kerebeči)
- Hahaha, provetravanje, kako to može da bude izraz za "ono"?
- E, pa vidiš, muška populacija kod nas, provetrava sve na šta naiđe, neki od njih stanove, neki mačke, ribe, ženske. Nego, ajde da nam sipam ja po jedan gorki. (ustajem, smorio me ko Smorandi) S limunom i kockom leda ili bez?
- S limunom i s kockom ledom. Leda.

Nastavljamo. Pijuckajući pelinkovac sad sve ide lakše.
- Opaljot! Ovaj izraz ima veze s našom braćom Rusima. Da me ubiješ ne znam zbog čega. A neću ni da znam. (Znam, ali neću da ga zavlačim, Srbija, bombardovanje, Rusi i njihove rakete S-300, bratstvo i jedinstvo, help, NATO)
- Funny, baš zvuči ruski. Rusi su naša braća. Opaliti rakete, pištolj. (vadi sveščicu, upisuje: opaljot ženske)
- Jeste, ali možda ipak bolje, da taj izraz ne koristiš, misliće svi, da si neki zagriženi Rusofil, ne treba ti to.

Primećujem moja poseta iz USA se smorio. Već nateže treću čašu pelinkovca i gleda u svoj notesić. Upita me odjednom:
- Reci, zar kod vas svi izrazi, svi glagoli mogu da se koriste za "ono"? Reči iz svakog zanata, i iz svake situacije?

Nešto razmišljam. Ima čovek pravo. Razmišlja trezveno. Najvažniji srpski glagol. Najneverovatnije mogućnosti slengovanja. Najinventivnije reči. Bezbrojne mogućnosti kombinovanja.

- Ej, upravo sam izmislio ja jednu stvar. (Srećan ko mladi majmun želi da mi saopšti najnoviju konstrukciju slenga) Keksanje. Hihi!
- To ima već. Ja bar znam njih nekoliko koji koriste tu reč. (vidno skenjan, ponovo iskače)
- Krevetovanje, ima i to?
- Ima. Vidi, sve što ti padne na pamet ima. Ti stvaraš sleng. To je tvoj subjektivni doživljaj, tvoja kreacija. Za "ono" najpodobnije su ti sve zanatske radnje, ma, sve radnje. Sve što ti možeš da radiš u kući, npr. bušenje, heftanje, zakucavanje, ribanje, trešenje. I sve ti je to sleng. (dobijam oreol i profesorske naočare)
- Aaa, znači, to tako kod vas funkcioniše? (vidno osvetljen)
- Da, tako je barem kod nas.
- Pa to je easy. Odoh večeras da programiram jednu malu, dala mi je broj telefona.

Happy i prosvećen pije gutljaj svog pelina i tefteri: doing all things = fucking in Serbian.

10 comments:

Стефан Јањић је рекао...

Морам признати да сленгом не баратам баш најбоље, знам само основно... Али ако ми неко постави питање које укључује сленг, није ме блам да питам да ми преведе.....

ТоМЦаа је рекао...

Али оно бих свакако разумео... xD

ТоМЦаа је рекао...

Извините, испустио сам рећи да ни ја не баратам сленгом баш најбоље, па да претходни коментар уствари има смисла. ¦D

Džunglica је рекао...

@Stefane i Tomcaa, nisam ni ja neki majstor u slengu, ali me privlači jako. Mislim, to je neki fenomen ipak. A slaba samna fenomene. U poslednje vreme eksperimentišem više sa dijalozima, jer sam primetila da se više čitaju. Nekako me mrzi da stalno kao nešto serem neke filozofije ovo, ono, bar za sad. Mislim da sam sve rekla u tom pogledu. Do tada uživajmo svi u nepodnosšljivoj lakoći postojanja :)

Tina је рекао...

:D Hvala za ovu dozu smeha. Baš mi je super sad. Bilo mi zaista i više nego potrebno. :D

Džunglica је рекао...

@Amelie, zaista mi je više nego drago. Pogotovo što sam i ja u k. u poslednje vreme, pa ne bih da smaram publiku sa teškim postovima. Poslednja tri su vesela. :)I biće ih još :)

Kajzer Soze је рекао...

Ahahahahaha, beskrajno smešno, poenta pogotovo. Baš sam se dobro ismejao.

Tina је рекао...

Da. Pa, samo nastavi. Bar imam čemu da se smejem. :D

- је рекао...

У неким ситуацијама је итекако добро баратати сленгом, односно језиком. ¦) хахахаха ;)

Džunglica је рекао...

@Kajzeru, posebno mi je drago da si shvatio poentu i to naglasio, uvek je ona skrivena u mojim tekstovima ;)
@Amelie, neko vreme neće biti depri tekstova :)hope so
@Nindžaman, da haha, naravno ;)

Постави коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for Blogger