1.10.11

Neutrino: Fotonu, brži sam od tebe! :P

U dosadašnjoj vodećoj teoriji, fotoni su se mogli samouvereno sprdati sa svim ostalim elementarnim česticama kako su oni najbrži i da im niko nije ni prineti. Svoju popularnost duguju Bogu-Ocu teorijske fizike, brkatom dedi kome je Mileva pržila čvarke s jajima, i koji je zbunio ceo Univerzum svojom neoborivom teorijom relativnosti.

Teorija, da budemo realni, nema šanse da se shvati "na keca". Ali, ona funkcioniše.

Tu su se našli neki ljudi, koji, onako dokoni, nemaju šta da rade, pa želeći da otkriju poreklo svemira, propustiše snop Neutrina da 730 km dugačkim podzemnim putem, ode iz Ženeve do Abruzza na espresso.

Neutrini su putovali 2.4 ms pa je bilo jasno da im nisu bili potrebni sendviči koje im je baba spakovala za put. A, nije ni pasoš.

Stigavši na odredište slobodno su mogli da se iskeze u brk fotonima, koji su, onako uobraženi, mislili da će da dobiju trku sa vremenom.

Ali, avaj! Ne. Mali šmekeri bili su brži od svetla za čitavih 60 nanosekundi, što, naučnim jezikom, znači: stigli su na cilj, pre nego što su krenuli.

I dok naučni svet misli kako neutrini nisu dovoljno mačo da potuku svetlosne snobove, te da se potkrala neka greška u fazonu "Error 404", ostatak poluobičnog/običnog/nolajferskog sveta smišlja nerdovske viceve u kojima veliča male frajere.

1) - Neutrino. - Ko je? - Kuc-kuc!

2) Odgovara konobar: Žao nam je, ne služimo neutrine koji su brži od svetlosti. Neutrino ulazi u bar.

3) - Da bi prešao na drugu stranu. - Zašto je neutrino prešao ulicu?

Da i mi svog konja za trku sa neutrinima imamo, dokazuje čuvena jezička konstrukcija, tzv. prošlo svršeno vreme u budućnosti, sa Srbinom koji juri prase po šljiviku, sapliće se, pada u blato i na kraju kaže: "Jeb'o sam te kad te stignem!!!"

I smoriše me više ovi fazoni s neutrinima, sve sam ih već čula sledeće nedelje...

7 comments:

Анониман је рекао...

Heheheh luda si, kako si me samo nasmijala!:))
Mislim pozitivno luda, naravno!:)
Na tvom blogu nikad nije dosadno, obožavam ga!

Lijep pozdrav:)

sasabca је рекао...

Napisao bih nešto. Pročitala si šta sam hteo reći i pre no što sam smilsio. :))))))

Iva је рекао...

Ti i od kvantne fizike napraviš sapunicu. :)

I samo da dodam... је рекао...

Nije to nista cudno, teorijska fizika je to predvidljala i pre 20 godina - pogledati u google "string theory". Ovo je samo prvi dobro potkrepljeni i relevantni dokaz da string teorija odbacivanjem postulata da vreme moze "teci" samo u jednom smeru mozda nije promasila.
Inace - ako se potvrdi - ovo ne bi rusio nego nadopunjavao teoriju relativiteta, jer teza o nemogucnosti brzina vecih od svetlosne vazi samo uz gorenavedeni postulat o unidirekcionalnom protoku vremena (a koja uzgred i nije potrebna za izvodjenje string teorije).
I pre no sto neko pocne o vremenskoj masini: ne, to je i dalje nemoguca misija u makro svetu :))

ТоМЦаа је рекао...

Паметна си ти. Не знам зашто сам ово написао, већ знаш да сам отишао.

Ја ово ништа не разумем. Али сам од старта тврдио да Ајнштајн није имао право.

Да мучи Милеву.

Letnja Oluja је рекао...

:D

Kaća је рекао...

Segmentation fault :D

Za dedu Ajnstajna!

Постави коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for Blogger