26.12.10

Šta zna malo dete? Isto što i veliko.

Sećam se, mala sam bila i čuvala mlađeg brata, dok su roditelji bili na poslu u prvoj smeni. Kao starija pravila sam svakakve nestašluke sa mojim batom. Zapravo, on treba i da mi bude zahvalan za to, zaista nikad nam nije bilo dosadno.

Ja ne razumem moje roditelje da su oni imali poverenje u takvo jedno divlje derište - mene, ostavljavši mi odgovornost za mlađeg brata. Ipak, osim nekoliko incidenata u vidu slomljenog nosa, smrznutih stopala, razbijene vitrine, kremom za cipele išaranih zidova, polomljenog filadendrona, nije bilo, hvala Bogu, nekih traumatičnijih iskustava kada sam ja bila dežurna.

Ispričaću vam jednu dogodovštinu kad smo brat i ja ostali sami u kući, a roditelji ko i obično na poslu. Starije dete se dosađivalo i odlučilo da se bukvalno igra s mlađim. E, sad, verovatno znate za one fore kad ste na primer tetka, ili baba, strina, kuma, ili kao ja - starija sestra, pa kad uzmete malo dete - siroče, i onda ga provučete kroz noge tako da ono bukvalno napravi salto, naravno, držeći vas za ruke. Ne bi to sad bilo ništa toliko strašno da ja nisam uvatila mog batu naopačke i on svom snagom tresnuo o parket glavom, razbio usnu i raskrvario nos.

Kako obično to starije sestre veštice rade, uzeh da ucenjujem jadno dete da ne kaže roditeljima za taj incident, ili će biti svašta. Ostavih njega jadnog na kauču, a ja odoh da spasem svoje dupe. Kako, pitate se sad vi? Pa, pošto je bilo skoro pa 15h, vreme kad mama dolazi s posla, odlučih da idem u krevet i pokrijem se jorganom jer mi se baš nešto prispavalo. Uostalom, sva deca idu kad nešto zajebu pravac u krevet.

Tu su postojale opcije. Kad mama dođe, prvo će videti mog brata s krvavom usnom i razbijenim nosom, a onda mene kako 'pavam, pokrivena debelim pokrivačem preko glave. Nevina i čista sva. Dete 'pava. Neće da me budi. Deca se ne bude kad spavaju. Ne, sutra malo.

Nasuprot svim mojim očekivanjima, majka me "probudila" i pitala me što spavam u po' bela dana i što je bati raskrvarena usna i razbijen nos. Ja se, naravno, kako bi drugačije, pravim luda, i da ništa ne znam. Kako mogu da otkrijem sebe?

Vodi me u dnevnu sobu a moj mali brat pokazuje prstom na mene. Ja sam ga okretala na parketu? Šta zna malo dernjalo? Uveravam ga da je smotanko zapeo papučama za prag od vrata, i tako polomio labrnjicu.

Dramim, jer ako kažem, onda ću ja najebati, a i ovako sam nagrabusila. Uzimam da tešim i mazim svog batu i da mu punim glavu time kako je jadan obuo tatine papuče i trčkarao ko nenormalan, sapleo se i pao. Skoro pa sam uverljiva. Ne, neće da me sluša, pa to ti je. I uporno tvrdi, ono što se nije desilo.

Mama je videla da tu nisu čista posla i da nikako da jedno kaže, šta se desilo. Nije insistirala više na tome. Imala sam i ja grižu savesti. Ipak, osećala sam da sam pogrešila. Neki moral, šta li je. Obećala sam bratu da ću da mu kupim sladoled ako bude bio dobar i ne bude rekao šta se zapravo tu zbilo. Ja sam dobra seka. A on? On laže, ko mu je kriv što mlatara u tatinim papučama po kući.

31 comments:

Letnja Oluja је рекао...

Хаха мица. Јадан брат! Нешто ми је познато то скривање под јорганом.
Сећам се кад сам млађег брата(не рођеног) навела да му гулимо зид куће не би ли добили брашно. :D

Retka Zverka је рекао...

Meni prosto dođe žao što ne mogu da podelim neko slično iskustvo sa tobom/vama, jer nemam ni batu ni seku. :) Inače, bila sam dobra kada sam bila mala, osim što sam pravila gomilu eksperimenata kada to niko ne vidi. :))

Džunglica је рекао...

@Летња олуја
Hahaha, jeste onda s tim brašnom pravili palačinke? ;)

ТоМЦаа је рекао...

Баш су старије сестре злочеста створења... Хм... Не бих ја тако лако одустао од своје верзије приче да сам на његовом месту. Ал шта га брига, ваљда је добио тај сладолед :D

Džunglica је рекао...

@Retka Zverka
Šta si radila, sis? Otkrij nam tajnu ;) Igrala se zmijama, seckala gušterima repiće? ::D

Letnja Oluja је рекао...

@jungle queen
Нисмо! Дошао је мој отац па је клепио једном по дупету и отерао кући. :D

Džunglica је рекао...

@ТоМЦаа
Podsećam te na tvoju a? ;) M'jok, volim svog batu najviše na svetu <3 ALi kad sam bila zloća, hehe, posle je on postao zloća :D

Retka Zverka је рекао...

@jungle queen

Bilo je tu svakakvih pizdarija. Jednom sam napravila sebi limunadu i onda sam dodavala i dodavala šećer, da vidim koliko kašičica šećera može da stane u jednu čašu limunade. Sve bi to ostalo neprimećeno, da mi čaša nije pala, i da se sav sadržaj nije zalepio na pločice. Moja mama me je onda pitala: "Pa kako je tako lepljivo, koliko kašičica si stavila?" I tada sam slagala da je bilo oko 20, a bilo je mnogo više. Onda me je pitala: "Pa ti znaš koliko obično stavljamo kašičica šećera u limunadu? Odgovorila sam da znam, ali da sam htela da isprobam ovako. Ona me je belo gledala. :))

Džunglica је рекао...

@Retka Zverka
Majke ti, jesi nameravala da piješ to? :DD
Mi smo jednom igrali igru, ko može više vode da popije, naravno, opet moja ideja :D

Retka Zverka је рекао...

@jungle queen

Nisam, mislila sam nekome od ukućana da ponudim da popije. :D Posle sam shvatila da je efektnija skuvana kafa, koja je slučajno posoljena, mesto zašećerena. :))

Retka Zverka је рекао...

@jungle queen

Offtopic: Oće' mi kažeš di si našla, pokupila i dodala ovaj gadžet "Reply"? :)

Džunglica је рекао...

@Retka Zverka
Đasvi ti se a? ;)) Naravno, evo linak: http://www.spiceupyourblog.com/2010/03/reply-button-option-blogger-comments.html

ТоМЦаа је рекао...

@jungle queen Ма не, моја сестра и ја смо се одувек волели највише на свету. Не знам ни да ли сам некада имао физички обрачун са њом xD Можда ме је неколико пута жешће изгњавила, али све то иде у рок службе :D

Не волим физичке обрачуне, али пар пута сам се бранио тако жестоко да сам је после сатима молио да ми опрости. То ме нервира код људи који траже ђавола, а кад га нађу онда им крив ђаво (у ал сам склопио реченицу)... Сад је све то давно прошло време :)

Retka Zverka је рекао...

@jungle queen

Ja, ja, macht mir wirklich Spaß. Danke, danke, liebe Fräulein. :)

Džiadžojka-san је рекао...

HEHEHE! Jadno dete!
Mada i ja sam bila bezobrazna, iako mi mama kaže da sam bila divno dete. Sećam se da sam sve morala da probam, i papir i lišće i koru drveta i sapun i zid i domestos...ma SVE! A brat je stariji i često me je maltretirao kad smo bili mali, zakon jačeg je bio na snazi, bez pogovora. Uz sav nakupljen bes jednom sam ga tako jako zvizula klompom u glavu da se čovek onesvestio. A drugi put sam polomila kišobran o njega. Deca... xD

Džunglica је рекао...

@Džiadžojka
Hahahha, jadan tvoj brat, i to još stariji :)Ajde, da ne bude, da sam ja neka veštica a moj bata nevinašce, on mi je jednom pola prsta u oko zabio. Dobro nisam pala s traktoroa :D A pušili smo suvo lišće, bruka! :D

Анониман је рекао...

Hehehe dobro si me nasmijala i vratila u djetinjstvo:)
Pusa!

Džunglica је рекао...

@Zondra Art
Drago mi je. Biće još takvih postova :) Pozdrav u Rijeku!

Vila је рекао...

Ahahahahahaha.

I ja sam jednom radila nešto slično. Stajali smo ispred tatine galerije, mama i tata su se vukli, brat mi je bio u rukama. Vukla sam ga nešto i malo mi je ispao. Na nos. Još mu se nazire ožiljak..

Džunglica је рекао...

@Dorotii
Malo ti je ispao :D Ali nisi išla u krevet da spavaš posle toga hehehe :)

amarilis.online је рекао...

Šmrc, kako ste se vi lepo zabavljali sa braćom i sestrama, ja odoh da se tešim sa Zverkom, pošto smo isti slučaj :-(

Džunglica је рекао...

@amarilis.online
Za tebe se ne brinem da si bila nestašno dete ;) Kapiram da su svi jedinci i jedinice nestašni na svoj način:)

Mala Sa Jadrana је рекао...

ahhaah ovo me podsjeca na mog brata!!! :))))

Džunglica је рекао...

@Mala Sa Jadrana
Hihi, sva su deca ista. :)

Митоман је рекао...

Хахаха, ово је генијално. А мени је млађа сестра разбила главу пепељаром. Од тада сам фин. :)

Džunglica је рекао...

@Myth
Dobro došao! Izgleda da i mlađe sestre umeju da bude opasne zlice :)

Стефан Јањић је рекао...

Хахахахаха :) Баш сам се лепо насмејао и присетио како смо сестра и ја затворили најмлађу сестру у фрижидер :))) Надам се да брату нису остали ожиљци :/ :)))

Džunglica је рекао...

@Стефан Јањић
Ovaj, molim?!! U frižider? Nadam se da...ne znam šta da kažem :D Jok, nisu mu ostali ožiljci, ali reko' mi je da ću da mu platim za post :D Kako bilo, mlađi uvek najebu :P

Tea de Merso је рекао...

Prvo: da se virtuelno predstavim, Tea novi blogger :)
Drugo: jadan tvoj brat xD

Džunglica је рекао...

@Tea de Merso
Dobro mi došla, Tea!

Анониман је рекао...

ja svoju pogodio strelicom od pikada u butinu. Ona se onako zabila,sestra place...strah u meni.. To mi i dan danas prebacuje :-(

Постави коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for Blogger