14.8.10

Dejt u crkvi na petak 13.


Da li bi ste ikada pomislili, da bi neko ko se interesuje za vas mogao da vas pozove na dejt, ni manje ni više nego u crkvu? Na moje šaljivo pitanje: -Izvini, koji DJ nastupa večeras i šta pušta? Je l' neka elektronika? Neki jungle ili drum? Prasnusmo oboje u smeh. Dakako, elektronika. Orgulje!!!! Bloody orgulje! I pristade ja. Nikad nisam čula orgulje u katedrali. Uopšte izbegavam crkve i liturgije, imam alergiju na miris tamjana. Nisam ni krštena. Verujem u Zeitgeist, imam svoje kritičko mišljenje i volim dobru akustiku.

Nastupa "DJ" Andrew Canning, neki mudonja iz Švedske. Ulaz osam evra. Početak u osam časova. Katedrala, lepa, 17. vek, bem li ga, valjda. Sa svojim "ortakom" našla sam se u pola osam. Gladna, smorena, idem da uzmem nešto kod Turčina, najrađe bih kebab, ali beli luk, znate... crkva, orgulje, da, i ljudi. -Daćete mi jednu pizzu, margaritu, ne, ipak ću salami. Sedosmo moj ortak i ja i podelismo pizzu, je l' jel'te, ne mogu ja sve to da pojedem, mislim ne mogu pola, ali mogu jednu i po. Krenuli da brbljamo, prolaze ljudi, prolaze minuti, sekundi. Pitam ga: -A tebi se baš ide na tog švedskog manij... performera? - Da, znaš super je u crkvi akustika. Skoro će osam, ajde da begamo.

Ušli, kupili karte. Seli na klupice. Miris tamjana me davi. Kašljem ko manijak, suze mi idu na oči. Nije još počelo. Šta da radim? Ne mogu da kašljem u crkvi, POPIZDEĆE ljudi. Izađoh da uvatim lufta, i nakašljem se. Žena koja nam je prodala kartu gleda. Pruža mi tik tak. -Evo uzmi na. -Hvala gospođo, ne znam koji mi je kur... psst, crkva. Ne znam koji mi je klinac. Ulazim ponovo sa bombončekom u ustima, sedam pored mog "ortaka". Koncert počinje. Tadammmmmmmm!!! Neki činovi, boga Jokinog, J. S. Bach sam razumela, stidim se svoje nezainteresovanosti za crkvenu kulturu. Sedim, ćutim i ćutim. Malo i gledam. Neki par, četiri reda ispred, se grli. Lik se zalepio i ne pušta. Jebe im se za koncert. Lepo im. Blaženi su.

Ja se skočoperila. Sedim, ćutim, ćutim, ne mrdam. Gledam. Unutrašnjost katedrale. Posmatram ljude. Uglavnom matori, sami ili sa partnerom. Meni smor. Očekujem Straussa, verdammt, i valcer, ne znam ove činove. Daj nešto poznato Andrew bre, šta smaraš! S M A R A Š. M A R Š!
Uh, osećam se ko u Hičkokovom filmu, beše li Psycho, valjda. Tadammmmmmm!!! Zvuk orgulja žeže li žeže, ježim se. Pokušavam da se ježim od lepote. Ježim se od straha. Pitam se, kako ljudi mogu da vole to? Nije da sam operisana od kulture, volim lepu klasičnu mjuzu. Ali orgulje? Precrkveno. Ne upadam u verski delirijum. Apsolutno ne.

Još čin do kraja. Sašij sad po njemu! Onaj par ne prestaje da se grli. Pocep'o bi je ko masan džak. Evo ga. Poslednji čin. TADAMMMMMMMMMMMMM!!!! Mora da bude jebitačan, uvek je tako, poslednja pesma, šta li već, mora da bude jež efekat. Iskreno, ajde, neću reći loše, ali bolje. Završava. Ustaju ljudi, okreću se, izlazi naš "DJ" na terasu i poklanja se. Ma papa, kakav papa. He is god! Ili onaj čikica na skype-u što se klanja (bow).

Bože, ne! Samo ne bis. Nemojte bis, čiko molim te. Nemoj bis, šta si peder! BIS! Opšte oduševljenje, masa skače, seče vene, delirijum. Vraćam se na klupičicu. Čekam kraj. Kraj, kraj! Oću pivce, pelinkovac šta već. Čašu vode, mineralne. Česmovače. Svejedno, ne mora da bude limun unutra. Konačno, kraj. Uzdah, pljesak. Izlazi čikonjer, gleda masu. Zamišlja da je bog, with approximately 1000 EURO in his pocket! In an hour. (bow)

15 comments:

Владимир Нимчевић је рекао...

Uh, što ja mrzim gotiku, orgulje i obrijane popove što se smeše tako jezuitski. :-D

Cure For Pain је рекао...

Hah, čini mi se da je taj muzički događaj bio za simfoniju po venama, pre nego za bilo kakav delirijum.

Inače me crkve i katedrale prilično zastrašuju zato što su tako ogromne, hladne i nadmoćne, a tek sa zvukom orgulja... Mogu da zamislim kako je bilo.

Vila је рекао...

Zanimljivo je šta smo sve u stanju da istrpimo za te čuvene ortake..

Džunglica је рекао...

@Hari, nisam ljubitelj, da se primetiti iz posta. Orgulje su bile novo iskustvo, a to se ne odbija. :)
@CFP, dobro došla na moj blog! Bilo je nešto novo i neće se ponoviti, osim....svadbeni marš, pfffff, šalim se :DTadammmm!
@Dorotii, ortak zadržava status običnog ortaka :)

Владимир Нимчевић је рекао...

Ха-ха, све ме подсећа та журка у тој цркви на неки скуп блек металаца и љубитеља хардкора. :-D

Džunglica је рекао...

Gothic party, Hari ;))

Стефан Јањић је рекао...

Хахахах, догађај ме помало подсетио на један који сам и ја сам доживео. Били смо на једној сахрани на којој су биле и две девојке. Када је свештеник почео да поје, једна је питала:
-А каква је то песма?
Друга одговара:
-Ма неки remix, ваљда.....

А надам се да се и теби није десило да ти дође да се смејеш на сарани.

Džunglica је рекао...

@Stefane, juju, pupu, daleko bilo :)
remix hahaha

Tina је рекао...

I ja sam slušala orgulje, jednom. Samo jednom, i verovatno nikada više. Mislim, nije bilo toooliko dosadno, ali bih volela da je bar malo kraće trajalo.. Možda je i kod tebe i kod mene bio problem izbor dela koji su izvodili.. Ne znam. Ali te razumem. :D

Džunglica је рекао...

@Amelie, dobro došla na moj blog! Ne, definitivno orgulje nisu za mene, iako bih htela npr. da čujem neki klasik koji znam. Ali obično se te mudonje na bave klasicima, nego uvek nešto presecaju. Inače "Na lepom plavom Dunavu" je moj najlepši klasik. :)

Владимир Нимчевић је рекао...

A-a-a-a-argh! :-P Mrzim gotičare! xD

ТоМЦаа је рекао...

Лајк за ремикс ¦D

Не знам. Ја волим звук оргуља у џиновским катедралама (волео бих и у својој соби али немам ни толику собу а ни оргуље), испуњава ме оном радосном језом... Да ли сам ја нормалан?

Džunglica је рекао...

@Tomcaa, nisi normalan ;)
Orgulje imaju nešto odvratno u sebi, nešto psihotično, ne znam kako da objasnim, ali kao što Amelie misli, možda je ipak u pitanju komad koji se svira.

Mala Sa Jadrana је рекао...

totalno sad zamisljan dejt u crkvi, i jednostavno nemogu...
to bi trebao biti jedan od najcudnijih dejtova ikad :D...orgulje, sama pomisao se najezim.

Džunglica је рекао...

@Mala sa Jadrana, dobro došla na moj blog. Slažem se s tobom, takođe, i da je bio 13. petak.... Ovde mnogi ne vole orgulje. Ići će anketa haha :)

Постави коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for Blogger