1.10.10

Večiti student prava

Počinje faks. Barem za brucoše. Ali pošto je danas petak, 1. oktobar pada u ponedeljak četvrtog. A da je danas sreda, opet bi 1. oktobar padao u ponedeljak. To je po nekoj studentskoj logici tako. Studenti vole da počinju sve prvog i sve u ponedeljak. Nikome ne pada na pamet da počne faks u sred srede. Nema veze za predavanja, i profesori vole da počinju stvari u ponedeljak. Jednostavno, ponedeljak je dan kad je i bog stvarao svet i to smo nasledili od njega.

Za razliku od nas sporadičnih, kampanjskih studenata, postoje oni štreberi, nerdovi koji po vasceli dan vise nad knjigama i na fakultetu. Jedan od pomenutih se čak preselio i živi u univerzitetskoj biblioteci. Služba za urbanizam i zavod za stambena pitanja, normalno ne dozvoljavaju da neki student može da se preseli u biblioteku i tamo noći, međutim ovaj zakon ne važi za pojedince.

On je otišao od kuće na fakultet, pa je njegov život postao "Faks, faks, faks, faks". Dotični studira i uči danonoćno, a ponekad zaspe nad knjigama, pa se probudi i nastavlja zatim da obilazi od jedne do druge police, tražeći verovatno literaturu za svoj rad. Pošto studira, evo, već skoro celih 7 godina, može se pretpostaviti da će da diplomira u skorijem roku. Neki su pričali da su ga viđali kako provodi noći i dane u odeljcima za svetsko, evropsko i rimsko pravo. Sve u svemu, čudak.

Sećam se, sedela sam jednom ispred menze u dvorištu fakulteta, jedući kroasan sa čokoladom i pijuckajući kafu, kad mi je prišao ovaj večiti student, koji je zamenio kuću za faks.

- Jel' smem da sednem pored tebe? (pitao je)
- Smeš, što ne bi smeo. Ovo je tvoja kuća, više nego moj fakultet (pokušala sam da se našalim)
- I nije ovo više neki život, da ti kažem. Svi misle kako je meni ovde cool i da sam ja neki freak, ali nije više ovaj studentski život za mene. Vreme je da zasnujem porodicu. (procedio je)
- Koliko ti je ostalo da diplomiraš? (upitnički ću ja)
- Ma, gotov sam ja već odavno. Nego, pomažem drugima, dajem im moralnu podršku. (pogledao me sjajnim zelenim očima)
- Kako? Daješ drugima moralnu podršku? (nije mi jasno)
- Pa da, evo na primer, ja osetim kad je neko nervozan pred ispit i onda dođem, sednem pored njega i prenesem mu svoju pozitivnu energiju. On me onda pogleda i u istom momentu se nekako smiri. Čitao sam nešto i o tome. Veoma je bitno da pred ispit budeš s nekim ko te ispunjava i ko te, može se reći, razume.
- Oh, pa nisam to znala. Ti si, znači, danas namerno seo pored mene, znajući, tj. osećaš, da ja sad imam za pola sata ispit? (upitala sam ne verujući ušima)
- Naravno, pokušavam da te smirim i pripremim. Neko ko je već 7 godina danonoćno na faksu može da oseti kad je neko uzrujan, kad neko ima ispit, kad je nekom potrebna pažnja. Sve ti je to psihologija. (samouvereno će on)
- Dobro, ajde da ti verujem. A, ako si završio fakultet, šta tražiš još ceo dan i celu noć u odeljku za pravo? (ljubopitljiva sam)
- Pravo da ti kažem, moram da ostanem u formi. U tom odeljku su najdeblje i najbuđavije knjige, pa je i najveća verovatnoća da ima neke vajde od njih. To mi dođe kao neka teretana.
- Možda, što ti kažeš, važno je da treniraš moždane vijuge svaki dan. (sad mi tek nije jasan)
- Ma kakve vijuge! Vatam miševe, a oni vole stare i buđave knjige. Pa tako, zadržavam se tamo. (nasmešio se)
- Hehe, ahaa, a mi svi mislili, ti poludeo od tolikog učenja! (nasmejah se od srca) Nego, moram za 10 minuta na ispit, drži mi "palčeve"!
- Oću, ne brini, sve će da prođe kako treba.

Seo mi je u krilo na momenat, pomazila sam mu mačeću glavicu, odsvirao je melodiju zadovoljstva, par puta se još vrzmao oko moje desne noge, zamahnuo repom i otišao.
Njegova misija je uspešno obavljena. Tog dana sam položila ispit. Hvala ti, moj dlakavi, pufnasti, crno-beli prijatelju!

17 comments:

ТоМЦаа је рекао...

Леп дијалог. Волим овај стил кад ми ништа није јасно до самог краја... У ствари деловало је јасно, до седења у крилу. А онда сам се сетио слике и наставио да читам :D

Džunglica је рекао...

Hvala Tomcee, nije baš da nije ništa jasno ;)Ima nas svakakvih studenata :)

Džiadžojka-san је рекао...

Mačeća posla...
Divna stvorenja...

Gospodar Nevremena је рекао...

Kako sam se iskezio u zadnjem pasusu! Super. Nego meni sad ništa nije jasno...pas, knjiga ili mačka, ko mu dođe čovekov najbolji prijatelj?

ТоМЦаа је рекао...

Па да, понешто, онако... Мада сам стварно замислио лика како јури мишеве ¦D Замишљам себе у таквој ситуацији :)

Džunglica је рекао...

@Džoki, ja bih rekla, studentska posla ;)
@Gospodaru, hvalaa i znaš kako se kaže, opet je sve relativno, ono što ti u datom momentu najviše treba.
@Hehehe, znači da je maskarada uspela, što se tiče teksta ;)eh, da nije slike....

ТоМЦаа је рекао...

Јесам ли ја Хехехе? Пристаје ми ¦D

Vila је рекао...

Zanimljivo. Sviđa mi se. ;))

Džunglica је рекао...

@TMC, pecaš miševi! ;)
@Dorotii, hvala, samo real story, ništa više :)

Стефан Јањић је рекао...

И мени је почео факс у петак и засад сам одушевљен... :)) Срећно свим студентима, па и овом вечитом :D

Džunglica је рекао...

@Stefane,hvala, takođe i tebi! A večitom ću da prenesem :)

SMiliCa је рекао...

Хахаха, диван пост, притом сам се заиста изненадила и насмејала. Уопште нисам наслућивала било шта све до седања у крило. Добро је што је "дотични" био тамо да те смири ;)

Džunglica је рекао...

@SMilice, dobro došla na moj blog! Hvala, svakakvih anegdota ima o tom mačoru, superzvezda je i zaštitni znak biblioteke. Tako to nekom ide, a ne mora ni repom da mrdne :)

ТоМЦаа је рекао...

Мишови су кул, мада ја волим ватат муве :D

- је рекао...

Ах, те маце... :р

Natasha Bee је рекао...

"Волим овај стил кад ми ништа није јасно до самог краја... У ствари деловало је јасно, до седења у крилу."

Potpisujem!!!

:)))

Džunglica је рекао...

Natasha, hvala i dobro došla u moj skromni dom! KAkvu kafu piješ? Gorču?..

Постави коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for Blogger